Koloskopi
Koloskopi (kikkertundersøgelse af endetarmen, hele tyktarmen og evt. sidste del af tyndtarmen, ileo-koloskopi) er en undersøgelse der afklarer forskellige tilstande og sygdomme i disse organer.
Undersøgelsen anvendes til udredning for forskellige symptomer, såsom blod i afføringen, kroniske mave-smerter, diarre, ændret afføringsmønster, kronisk forstoppelse, oppusthed m.fl. Det er også denne undersøgelse der anvendes til at screene for kræft eller forstadier til kræft i tyktarmen.
før undersøgelsen
Det er vigtigt at oplyse hvis du lider af kendte sygdomme eller tager medicin når du aftaler tid til undersøgelsen.
Undersøgelsen kræver udrensning (tømning af tarmen for al afføring) for at kunne gennemføres. Dette foregår med et afføringsmiddel, hyppigst PicoPrep. Der er udførlig vejledning her på hjemmesiden, men du kan også vælge at hente PicoPrep-appen og følge vejledningen heri.
Vi sender recept til apotek, så du kan hente udrensningsmiddel gratis.
Undersøgelsen vil typisk foregå under mild bedøvelse og du må derfor ikke køre i bil 6 timer efter. Sørg derfor, for at have arrangeret transport hjem fra klinikken efter endt undersøgelse. Klinikken kan desværre ikke stå for transport eller arrangering heraf.
Undersøgelsen
Undersøgelsen foregår imens du ligger på et leje. Før undersøgelsen startes vil evt. beroligende og smertestillende medicin gives i en åre i armen.
Herefter indføres kikkerten og undersøgelsen starter. Undersøgelsen varer typisk 15-20 min. og det kan være nødvendigt at skifte lejring undervejs for at lette undersøgelsen.
Der anvendes luft og vand via kikkerten og undervejs kan der opstå stræk af tarmen. Derfor vil undersøgelsen nogle gange være forbundet med ubehag og smerter. Det meste luft og væske suges ud igen ved afslutningen af undersøgelsen.
Efter undersøgelsen
Du får svar på hvad undersøgelsen umiddelbart har vist med det samme efter undersøgelsen. Der sendes også besked til din egen læge. Er der taget vævsprøver eller fjernet polypper, får du svaret indenfor 10 til 14 dage.
Du må og kan spise og drikke som vanligt umiddelbart efter undersøgelsen.
risici ved undersøgelsen
Der ses sjældent komplikationer til undersøgelsen. Blødning efter fjernelse af polyp eller vævsprøve er typisk selvbegrænsende. Vedvarende blødning eller perforation ses i typisk 3 ud af 10.000 undersøgelser, typisk efter fjernelse af større polypper (hvilket vi ikke foretager i klinikken – bør foregå på Hospital) og kræver indlæggelse, observation og evt. operation.
Hvis du, efter kikkertundersøgelse, oplever vedvarende smerter, blødning, dalende almentilstand eller på anden måde føler dig tiltagende utilpas er det vigtigt at du akut kontakter klinikken, egen læge eller 1813.